Dier en Diensten voor de hobbydierhouder

Scheren

Alpaca’s werden van oudsher gefokt voor de productie van hoogwaardige wol. De meeste alpaca’s in Nederland worden als hobbydier gehouden. De alpaca wordt één keer per jaar, of om het jaar geschoren. Dit is onder andere afhankelijk van het  type alpaca. De Huacaya kan het beste ieder jaar geschoren worden en de Suri scheert men vaak om het jaar.

Omdat er ook in mijn omgeving steeds meer alpaca’s gehouden worden heb ik besloten om mezelf'bij te scholen in het scheren van deze dieren. Bij een bevriende alpacahouder heb ik een geschikte methode geleerd die ervoor zorgt dat de dieren vlot en veilig geschoren kunnen worden. Ik heb inmiddels veel ervaring opgedaan met het scheren van alpaca’s bij verschillende hobbydierhouders.

Nagels bijwerken

Alpaca’s zijn zogenaamde eeltpotigen, dit betekend dat ze geen klauwen of hoeven hebben maar lopen op zachte, maar zeer sterke, eeltkussens. Iedere poot bestaat uit twee delen met beide een grote nagel. Deze nagels groeien vaak te lang door of slijten niet recht af.

De nagels van de alpaca zullen dan ook regelmatig bijgewerkt moeten worden. De verzorging van de nagels kan prima gecombineerd worden met het scheren van de alpaca. Wanneer de nagels niet voldoende slijten kan het nodig zijn om de nagels, tussen de scheerbeurten door, regelmatig bij te werken.

Tanden bijwerken

Ook de (snij)tanden kunnen bij sommige alpaca's te ver doorgroeien. Om te zorgen 

 dat de alpaca goed kan blijven eten is het belangrijk om de te lange tanden bij te werken. Dit kan ook weer goed gecombineerd worden met het scheren van de dieren.

Lama's

Sinds juli 2013 ben zelf eigenaar geworden van een 3-tal lama's en 2 alpaca's. Deze dieren ben ik momenteel aan het trainen om ze in de toekomst in te kunnen zetten voor Lama-trekking. Door de dagelijkse omgang met en de verzorging van deze dieren heb ik veel geleerd over het paper-help.us/ specifieke gedrag van lama-achtigen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je het meest van een bepaalde diersoort leert als je zelf  houdt.

System.String[]